Les universitats catalanes presenten el seu compromís amb els ODSEl passat 18 de setembre es va celebrar a Barcelona un congrés especialitzat en Objectius de Desenvolupament Sostenible. La FAS ha participat en l’organització d’un seminari on s’ha presentat una declaració institucional en la qual les universitats expressen la intenció de complir amb l’Agenda 2030.

La Fundació Autònoma Solidària (FAS) i l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP), amb el  suport de l’Ajuntament de Barcelona i la Global University Network for Innovation (GUNI), han organitzat el seminari “El rol de la universitat envers els Objectius de Desenvolupament Sostenible: Construint una universitat crítica i compromesa“, en el marc del projecte Educació pel Desenvolupament a la Universitat (ESDU). Aquest seminari s’ha celebrat coincidint amb la International Conference on Sustainable Development Goals: Actors and Implementation, organitzada per la GUNI, que ha esdevingut una trobada multidisciplinar de referència per l’anàlisi i debat entre els actors clau involucrats en el desplegament dels ODS.

Durant les sessions pertanyents al congrés, s’han realitzat diverses ponències dedicades a l’abordatge dels ODS des de diversos àmbits de la societat del coneixement: el compromís social, la recerca i innovació responsables i la docència universitària, amb les intervencions de diferents experts i expertes de renom internacional. Posteriorment, s’ha realitzat una taula rodona en la que s’ha presentat la declaració institucional “El compromís de les universitats catalanes amb els ODS: cap a una educació transformadora per a un món nou”, mitjançant la qual s’evidencia el posicionament de les universitats públiques catalanes vers els ODS.

La Declaració institucional de les universitats públiques catalanes es centra en el compromís amb els ODS en l’àmbit de la docència, entenent que la formació és responsabilitat de les institucions d’Educació Superior en la conformació d’una ciutadania compromesa amb el desenvolupament sostenible i la justícia global. Així doncs, recull propostes d’acció orientades a la formació i acreditació del professorat en temes relacionats amb l’Agenda 2030, així com a la sensibilització de l’estudiantat universitari vers els ODS a través dels estudis reglats. En aquest sentit, la Declaració configura un marc institucional a partir del qual es poden impulsar canvis en el sistema universitari català.

Aquesta jornada ha estat precedida per tres seminaris previs organitzats en el marc del projecte ESDU, que han constituït espais de treball participatius entre agents de l’àmbit universitari i del tercer Sector. D’aquestes trobades, han sorgit propostes d’incidència curricular d’Educació pel Desenvolupament en l’àmbit de l’Educació Superior, sent una d’elles la necessitat d’obtenir un posicionament institucional de les universitats vers els ODS, que s’ha aconseguit mitjançant la Declaració presentada en l’espai del darrer seminari.